Een gevel is onderhevig aan allerlei weersinvloeden. Het is dus onmogelijk te vermijden dat een gevel na verloop van tijd verontreinigd raakt. Om een gevel te reinigen kan je verschillende technieken toepassen, al naargelang de mate van verontreiniging.
Voor ernstig vervuilde gevels wordt vaak gekozen voor zandstralen. Maar omdat dit een vrij harde reinigingstechniek is, is deze methode niet voor elke gevel even geschikt.
Wat is zandstralen juist? Voor welke soort gevels is zandstralen een geschikte reinigingsmethode? En hoeveel kost een gevelreiniging via zandstralen?
Zandstralen is een reinigingstechniek voor gevels, waarbij water onder grote druk op de verontreinigde gevel wordt gespoten. Het water wordt vermengd met een straalmiddel, dat in de meeste gevallen bestaat uit grit of olivinezand. Vroeger werd ook wel eens gebruik gemaakt van kwartszand, maar omwille van gezondheidsredenen wordt dit niet meer gebruikt.
Er zijn een aantal details die het resultaat van de reinigingsbeurt zullen bepalen. Zo speelt de vorm, de grootte en de hardheid van de korrels van het zand een rol. Ook de druk van het water en de afstand tussen het toestel en de gevel bepalen mee het resultaat.
Net omdat zoveel details meespelen in het bepalen van het resultaat, is het verstandig om een beroep te doen op een professionele vakman om je gevel te zandstralen. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat.
Zandstralen is een vrij harde reinigingstechniek, die niet voor elke gevel geschikt is. Om te weten of een gevel gezandstraald kan worden, moet je vooral kijken naar de hardnekkigheid van de vervuiling en het materiaal waaruit je gevel is opgebouwd.
Zandstralen is enkel een aan te raden reinigingstechniek indien je gevel te maken heeft met hardnekkige vervuiling. Denk bijvoorbeeld aan graffiti.
Heeft je gevel slechts te kampen met mildere vervuiling, dan zijn er andere technieken die beter geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan nevelstralen of stoomreinigen.
Zandstralen is een agressieve reinigingstechniek, die niet geschikt is voor gevels die in zwakke staat zijn. Zandstralen is enkel geschikt voor gevels die zelf uit harde materialen zijn opgebouwd, en bovendien ook in goede staat zijn. Indien je gevel schade vertoont, zoals bijvoorbeeld loszittende voegen, dan kan de schade via zandstralen alleen nog maar verergeren.
Bij zwakke of poreuze gevels is het dus niet altijd een goed idee om te zandstralen. Bij dit type gevels kijk je beter naar een alternatieve gevelreiniging, die minder agressief is. Eén van de gevelreinigingstechnieken die hiervoor in aanmerking komen, is nevelstralen. Bij deze techniek wordt met minder hoge druk gewerkt, en kan milde tot middelzware vervuiling worden aangepakt.
Vooraleer je beslist om je gevel te zandstralen, is het dus aan te raden om advies in te winnen bij een professionele gevelreiniger. Zij kunnen op basis van hun ervaring snel beslissen of je gevel geschikt is om te zandstralen of niet.
Bij zandstralen moet je rekening houden met een aantal belangrijke details. Heb je toch de nodige ervaring, dan is het zeker mogelijk om je gevel zelf te zandstralen. Het biedt je immers de mogelijkheid om te besparen op de kosten.
Om je gevel te zandstralen, ga je te werk volgens een specifiek proces. Dit zijn de stappen die je moet volgen.
Eerder in dit artikel haalden we al aan dat deze agressieve reinigingstechniek niet voor elke gevel geschikt is. In deze eerste stap ga je dus na of je gevel wel geschikt is om te laten zandstralen.
Vooral gevels die opgebouwd zijn uit sterke materialen komen dus in aanmerking. Ook moet de gevel in goede staat zijn. Kijk dus in de eerste plaats naar de kwaliteit van de voegen. Heb je loszittende voegen? Dan kunnen deze nog meer beschadigd raken indien je gaat zandstralen.
Dit zijn enkele concrete situaties.
Stabiele muur
Is je gevel stabiel en stevig, dan is zandstralen geen enkel probleem. Erger is het wanneer je gevel erg verzwakt is door kapotte voegen of slecht metselwerk. In dat geval is zandstralen absoluut geen optie.
Hoe steviger je gevel, hoe meer druk je ook kan uitoefenen met je reinigingstoestel. Bij zeer stabiele gevels kan je dus meer druk op het water zetten, zodat je nog beter kan reinigen.
Geïmpregneerde gevelsWerd je gevel in het verleden al eens geïmpregneerd? Dan is het geen goed idee om te zandstralen. Je gevel impregneren doe je immers om je gevel te beschermen tegen vuil en vocht. Je zou dus normaal gezien het vuil moeten kunnen verwijderen met wat water.
Ga je je geïmpregneerde gevel toch zandstralen? Dan loop je het risico dat je deze beschermlaag van je gevel verwijdert, en dat je deze achteraf opnieuw moet aanbrengen.
Poreuze gevel
Bij een poreuze gevel kan het vuil zich in de poriën van de gevelstenen dringen. In dat geval is zandstralen een uitstekende methode om het vuil tot in de kleinste gaatjes te verwijderen.
Wel moet je in dit geval opletten met de druk van het water. Zet deze druk niet te hoog, zodat je de gevelstenen niet beschadigt.
Geglazuurde gevelstenen
Net zoals bij een impregneerlaag kan zandstralen ook de glazuurlaag van gevelstenen verwijderen. Hierdoor gaan je gevelstenen er lelijk uitzien. Zandstralen bij een gevel met geglazuurde stenen is dus geen goed idee.
Zandstralen doe je met een zandstraalmachine. Indien je je gevel zelf onder handen wil nemen, dan moet je dus eerst zo’n machine zien te bemachtigen.
Een eerste optie is om zo’n zandstraalmachine te huren. Dit kan je doorgaans doen bij een doe-het-zelfzaak. Vaak kan je hier ook de nodige (chemische) reinigingsmiddelen kopen.
Het is ook mogelijk om zo’n zandstraalmachine te kopen. Maar hier moet je je afvragen of dit wel een verstandige keuze is. Een zandstraalmachine gebruik je immers niet elke week, waardoor het z’n hoge kostprijs niet altijd waard is. Wat wel een mogelijkheid is, is om deze machine in groep aan te kopen, en zo de kosten te delen.
Tot slot moet je ook nog het juiste zand kiezen. Gewoon zand is uit den boze, om te zandstralen moet je speciaal zandstraalzand gebruiken. Dit type zand wordt op heel hoge temperatuur verwarmd, en ziet er een beetje uit als kleine brokjes glas.
Door het zand op hoge temperatuur te verwarmen is het sterker. Hierdoor zal niet het zand afbreken, maar wel het vuil dat het moet verwijderen van de gevel.
Er komen verschillende soorten zand in aanmerking om mee te zandstralen. Elk type gevel heeft z’n eigen soort zand nodig. Eén van de meest gebruikte soorten zand is bijvoorbeeld olivinezand. Dit type zandstraalzand is perfect geschikt voor het reinigen van gevels zonder de toplaag van de gevel of de structuur van de gevelsteen te beschadigen, omdat de inslag van dit type zand op de gevel minder hard is.
Voor het zandstralen van een gevel variëren de kosten gemiddeld rond de 12 à 15 euro per m².
De prijs voor het laten zandstralen hangt af van enkele factoren. De totale oppervlakte van de gevel is uiteraard een voor de hand liggende factor. Maar ook de mate van vervuiling en de bereikbaarheid van de gevel spelen een rol in de prijs.
Voor het zandstralen van een buitenmuur variëren de kosten gemiddeld rond de 12 à 15 euro per m². Deze prijs is dus enkel van toepassing op het zandstralen zelf. Hou er rekening mee dat het zandstralen enkel mag gebeuren bij gevels die in goede staat verkeren. Is je gevel in zwakke staat, of moeten vooraf nog herstellingswerken worden uitgevoerd, dan kan dit de totale kostprijs nog verhogen.
Indien je gevel vervuild is, en het is niet mogelijk om te zandstralen, dan heb je gelukkig nog andere technieken om je gevel te reinigen. Eén van de gevelreinigingstechnieken die dan in het oog springen, is nevelstralen. Deze techniek is vergelijkbaar met zandstralen, maar bij deze techniek zal men met een minder hoge druk de gevel behandelen. Hierdoor is er minder kans op schade aan de gevel.
Net omdat er bij nevelstralen met een lagere straaldruk wordt gewerkt, is deze techniek te gebruiken bij zowat alle soorten gevels, zoals hout, baksteen, beton, pleisterwerk of natuursteen. Enkel bij gladde soorten gevelbekleding is nevelstralen iets minder efficiënt.
Door de lagere straaldruk is nevelstralen ook een geschiktere reinigingstechniek bij delicatere gevels. Daardoor wordt nevelstralen wel eens toegepast bij het reinigen van historische gebouwen of monumenten.
Het enige nadeel ten opzichte van zandstralen is dat nevelstralen een iets duurdere techniek is. Zo betaal je gemiddeld rond de 15 à 20 euro per m² voor het behandelen van een gevel met deze techniek.
Nadat je je gevel hebt gereinigd, wil je deze uiteraard zo lang mogelijk proper houden. Daarom is het interessant om een beschermende coating aan te brengen, die de gevel niet enkel beschermt tegen vervuiling, maar ook tegen vocht. Die extra beschermlaag breng je aan door je gevel te impregneren.
Je gevel impregneren biedt je gevel dus de nodige bescherming tegen algen, mossen en doorslaand vocht, en bovendien behoudt het het uitzicht van de gevel. Impregneermiddel is namelijk transparant.
Indien je je gevel laat impregneren, dan moet je uiteraard wel rekening houden met bijkomende kosten. Je gevel impregneren kost ongeveer 8 à 12 euro per m².
Ontdek hoe je te werk gaat bij het impregneren van een gevel.
Het zandstralen van een gevel is een heel delicaat werkje, dat je best overlaat aan een specialist. Een verkeerde behandeling kan immers blijvende schade aan je gevel veroorzaken.
Benieuwd hoeveel je betaalt voor een specialist? Vraag snel meerdere offertes aan door onderstaand formulier in te vullen. Vergelijk de prijzen die je ontvangt, en bespaar tot wel 35% op de kostprijs.
Elke offerte is gratis en zonder enige verplichting.