Gevels zijn een essentieel onderdeel van iedere woning. Ze bieden de nodige bescherming tegen gure weersomstandigheden en wisselende temperaturen. Maar ze hebben ook een esthetische functie. Ze bepalen de uitstraling van je woning.
Daar zorgt de gevelbekleding voor. De gevelbekleding is de afwerkingslaag van iedere gevel, en het zichtbare onderdeel van de gevel voor de buitenwereld.
De juiste gevelbekleding kiezen is dus heel belangrijk. Het moet niet enkel de nodige bescherming bieden, het moet ook mooi zijn, en passen bij de stijl van de woning.
Hieronder lijsten we de populairste soorten gevelbekleding op. We overlopen hun voordelen en nadelen, en geven een richtprijs bij elk type gevelbekleding.
Gevelbekleding bestaat in verschillende materialen, vormen en kleuren. Je kan je gevel een heel ander uiterlijk geven, door gewoon het materiaal of de kleur te veranderen. Maar uiteraard spelen ook zaken als prijs en onderhoud een rol.
Hieronder vind je een lijst van de populairste types van gevelbekleding. We staan stil bij hun voordelen en nadelen, en we geven een richtprijs voor het plaatsen ervan.
Houten gevelbekleding is één van de meest geliefde soorten gevelbekleding. Hoewel hout al van oudsher een veelgebruikt bouwmateriaal is, is het nog steeds heel populair. Dat heeft uiteraard te maken met de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Ook wat betreft gevelbekleding krijg je met hout een hele elegante en warme look.
Hout is een materiaal dat in de loop der jaren zal vergrijzen. Je gevel zal dus ook een ietwat andere look krijgen naarmate de jaren vorderen. Indien je dit niet wil, dan kan je je gevel natuurlijk steeds behandelen met beits of olie, zodat het z’n oorspronkelijke kleur terugkrijgt. Maar veel mensen zijn wel gecharmeerd door dit vergrijzingsproces, en laten het z’n gewone gang gaan.
Bij hout moet je steeds rekening houden met weersinvloeden. Kies je de verkeerde houtsoort, dan kan het hout door vocht gaan rotten. Ofwel geef je het hout op voorhand een vochtbehandeling (impregneren), ofwel kies je voor houtsoorten die bestand zijn tegen vocht. Tropische hardhoutsoorten zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor, maar zijn wel vrij duur. Ook Thermowood en Multiplex zijn mogelijke houtsoorten die je kan gebruiken voor gevelbekleding.
Voordelen van gevelbekleding in hout
+ Warme en natuurlijke uitstraling
+ Makkelijk te bewerken
+ Eenvoudig te herstellen
Nadelen van gevelbekleding in hout
Regelmatig onderhoud nodig
Vochtbestendige houtsoorten zijn iets duurder
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een houten gevelbekleding.
Steenstrips zijn een type gevelbekleding dat zowel voor binnentoepassingen als voor buitentoepassingen gebruikt kan worden. Steenstrips bestaan uit dunne stroken van baksteen of natuursteen, die op de gevel gelijmd worden. Een gevel bekleed met steenstrips ziet er na afloop uit als een gewone bakstenen of natuurstenen muur.
Steenstrips hebben een heel elegante en authentieke uitstraling. Ze zijn beschikbaar in verschillende looks, zoals baksteen, natuursteen of kunststof. De steenstrips met baksteen look zijn echter de oorspronkelijke steenstrips.
Ze kunnen bovendien makkelijk op maat gezaagd worden, en snel op de gevel aangebracht worden. Interessant is ook dat ze vrij dun zijn, waardoor je weinig ruimte verliest.
Steenstrips zijn makkelijk te combineren met gevelisolatie. Zo zijn ze eenvoudig op isolatieplaten te lijmen.
Voordelen van steenstrips
+ Makkelijk en snel aan te brengen
+ Elegante en authentieke look
+ Makkelijk te combineren met gevelisolatie
Nadelen van steenstrips
Vrij dure gevelbekleding
Niet hetzelfde als echte authentieke bakstenen of natuurstenen muur
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een gevelbekleding met steenstrips.
Crepi is een gevelpleister waarmee je de hele gevel bekleedt. Je beschermt er niet alleen de gevelsteen mee, maar dus ook het voegwerk.
Crepi biedt een goede bescherming tegen weersinvloeden, en heeft bovendien een isolerende werking. Ook kan crepi makkelijk gecombineerd worden met volwaardige gevelisolatie.
Daarnaast heeft crepi ook een heel stijlvolle look. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en korrelgroottes. Ook heb je de keuze uit een egale en strakke afwerking, of een ruwere afwerking met een meer landelijke look.
Een gevel met crepi moet jaarlijks onderhouden worden. Maar dit kan je eenvoudig doen met een tuinslang. Hierbij wordt het vuil weggespoeld, en ziet de gevel er weer proper uit.
Voordelen van crepi
+ Makkelijk aan te brengen
+ Ideaal voor het camoufleren van beschadigde of verouderde gevels
+ Beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes
Nadelen van crepi
Gevel kan snel vuil worden
Jaarlijkse reinigingsbeurt nodig
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een gevelbekleding met crepi.
Ook een leien gevelbekleding is nog steeds heel populair in ons land. Je kan hier kiezen tussen verschillende soorten leien.
Natuurleien zijn leien gemaakt op basis van natuursteen. Ze hebben een heel charmante en authentieke uitstraling. Dat komt voornamelijk omdat elke natuurlei verschillend is, en er altijd wel wat kleurverschillen zijn.
Het nadeel van natuurleien is dat ze redelijk duur zijn. Daarom wordt soms wel eens gekeken naar goedkopere alternatieven, zoals kunstleien of vezelcement leien. Kunstleien zijn goedkoper, maar wel gevoeliger voor mossen. Om te vermijden dat mossen zich gaan hechten op de kunstleien, kan je de gevel nevelstralen en behandelen met een beschermende coating.
Voordelen van gevelleien
+ Beschikbaar in verschillende kleuren en texturen
+ Duurzame gevelbekleding
+ Goede bescherming tegen neerslag
+ Licht van gewicht (kunstleien)
Nadelen van gevelleien
Aanbrengen is arbeidsintensief
Vrij dure gevelbekleding door arbeidsintensieve plaatsing
Mosvorming bij kunstleien
PVC of kunststof gevelbekleding is een soort gevelbekleding dat relatief goedkoop is. Het wordt daarom vaak gekozen als alternatief voor een gevelbekleding in hout of in metaal. Met een kunststof gevelbekleding kan je namelijk makkelijk een houtlook of metaallook imiteren, waardoor het toch lijkt alsof je een houten of metalen gevelbekleding hebt.
Naast imitatielooks in hout of steen kan je kunststof gevelplaten ook verkrijgen in verschillende kleuren.
PVC gevelplaten zijn heel onderhoudsvriendelijk en makkelijk aan te brengen. Vaak worden ze aangebracht op een onderstructuur in hout.
Voordelen van kunststof
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Brandveilig
+ Beschikbaar in verschillende kleuren
+ Goedkoop
Nadelen van kunststof
Uitstraling niet volledig hetzelfde als echte houten gevelbekleding
Spuitkurk is een type gevelbekleding die heel hard gelijkt op crepi. Met spuitkurk kies je voor een gevelbekleding met een heel mooie en decoratieve uitstraling. Net zoals crepi is spuitkurk te verkrijgen in verschillende kleuren en korrelgroottes. Hierdoor heb je nogal wat keuzemogelijkheden over hoe je gevel er komt uit te zien. Je kan kiezen voor een strakke look, door de spuitkurk heel egaal af te werken. Maar je kan ook een landelijke look creëren, door de spuitkurk ruwer af te werken.
Het aanbrengen van spuitkurk is iets minder arbeidsintensief dan het aanbrengen van crepi. Spuitkurk kan immers rechtstreeks op de gevel gespoten worden, waardoor spuitkurk ook goedkoper is om te laten aanbrengen.
Voordelen van spuitkurk
+ Isolerende werking
+ Snel aan te brengen
+ Verschillende kleuren en korrelgroottes mogelijk
Nadelen van spuitkurk
Regelmatig reinigen is noodzakelijk
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een gevelbekleding in gespoten kurk.
Gevelplaten zijn een relatief goedkope soort gevelbekleding. Het zijn gevelpanelen gemaakt op basis van vezelcement. Deze vezelcementplaten worden vaak gebruikt als dakplaten, maar je kan ze dus ook gebruiken als gevelplaten.
Gevelplaten zijn net als PVC platen te verkrijgen in verschillende texturen en kleuren. Hierdoor heb je veel invloed op hoe je gevel eruit zal zien.
Gevelplaten kunnen onbehandeld op de gevel worden aangebracht. Na verloop van tijd zullen ze dan een natuurlijke patina krijgen. Je kan ze ook een beschermende coating geven, waardoor ze minder gevoelig worden voor vuil en neerslag. De beschermende coating doet de prijs uiteraard wel stijgen.
Een populaire toepassingen van gevelplaten zijn sidings. Bij deze toepassing worden de gevelplaten als een vrijstaande gevel aan de zijkant van de woning gebruikt. Sidings zijn een heel goedkope vorm van gevelbekleding, en bovendien heel stijlvol.
Gevelplaten worden aangebracht op een onderstructuur van hout of aluminium. Je kan ze bevestigen door ze vast te schroeven of door ze te verlijmen. Deze laatste optie is duurder, maar je krijgt wel een strakkere look door de afwezigheid van de schroeven.
Voordelen van gevelplaten
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Goedkoop
+ Rot niet
+ Brandveilig
+ Beschikbaar in verschillende kleuren en texturen
Nadelen van gevelplaten
Niet de meest duurzame gevelbekleding
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een gevelbekleding met sidings.
Metalen gevelbekleding heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen, omdat het een hele moderne uitstraling heeft. Voor metalen gevelbekleding kan je uit verschillende materialen kiezen. Zo zijn zink, aluminium, koper en inox heel populaire metalen.
Metalen gevelbekleding dankt z’n populariteit vooral aan z’n duurzaamheid. Metalen zijn heel stevig, en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Uiteraard speelt bij sommige metalen ook de moderne uitstraling een rol.
Metalen gevelbekleding is te verkrijgen onder verschillende vormen. Zo kan je kiezen uit cassettes, leien, platen of sidings.
Voordelen van metalen gevelbekleding
+ Heel duurzaam
+ Heel onderhoudsvriendelijk
+ Moderne uitstraling
Nadelen van metalen gevelbekleding
Sommige metalen zijn vrij duur
Soms kwetsbaar voor inslag
Sommige metalen, zoals zink en koper, zijn niet milieuvriendelijk bij neerslag
Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van een aluminium gevelbekleding.
Er zijn dus vele soorten gevelbekleding waaruit je kan kiezen. Samen met deze verschillende soorten gevelbekleding zie je ook grote verschillen op vlak van prijs. Sommige soorten gevelbekleding staan bekend om hun hoge prijs, terwijl andere meer gekozen worden omdat ze een goedkoop alternatief vormen.
Niet alleen de materialen zelf hebben een invloed op de prijs, ook de manier van aanbrengen. Het aanbrengen van sommige soorten gevelbekleding is iets arbeidsintensiever, waardoor de prijs hoger uitvalt.
Hieronder vind je een overzicht van richtprijzen voor elk type gevelbekleding.
Gevelbekleding | Prijs per m² (incl. plaatsing) |
---|---|
Houten gevelbekleding | 100 – 150 euro |
Steenstrips | 150 – 200 euro |
Crepi | 40 – 80 euro |
Kunstleien | 75 – 85 euro |
Natuursteen leien | 110 – 125 euro |
PVC / Kunststof | 75 – 125 euro |
Spuitkurk | 60 – 80 euro |
Gevelplaten | 100 – 150 euro |
Metalen gevelbekleding | 100 – 180 euro |
Een nieuwe gevelbekleding bepaalt de uitstraling van je woning drastisch. Het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding laat je dus best over aan een professionele vakman.
Benieuwd hoeveel zo'n vakman kost? Vraag via onderstaand formulier meteen meerdere offertes aan bij diverse specialisten in jouw regio. Zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Door de offertes nauwkeurig te vergelijken, kan je tot wel 35% besparen op de kostprijs.
Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.